לחם הוא לחם חוקינו
הממ..... הפחמימות שאנחנו כל כך אוהבים ואוהבות. יותר נכון לומר יחסי אהבה שנאה או עוד יותר נכון לומר כי אנו נמצאים איתן במלחמה יומיומית. מתנזרים מלחם, עושים דיאטות לחם ולחם ולחם ולחם..... לכן עם בוא הקור בדקתי עבורכם את המזון הכי בסיסי והכי אהוב – לחם חוקינו
לחם שבעה דגנים קל/ אנג'ל
מנת לחם= 2 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלא, קמח שיפון לא מלא, קמח תירס, קמח אורז (לבן), קמח סויה, סיבי שיבולת שועל, דוחן, גרעיני פשתן וחמניות (לא הרבה).
משמעות:  תערובת הדגנים עשירה בויטמינים ומינראלים אל אף קמחים "לבנים" הקיימים בלחם. כמות הסיבים משפיעה על מניעת עצירות, איזון סוכר וכולסטרול בדם כמו כן הסיבים משפיעים על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:פרוסה דקיקה, לא ממש חגיגה לחיך.
סיכום:מי שאוהב את הלחם יכול ליהנות מלחם בריא וזול מאוד קלורית.
 
לחם עינן (רגיל)/ אנג'ל
מנת לחם= 1 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.3 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה טרום נבוטה.
משמעות:  חיטה מלאה טרום נבוטה מעשירה את הלחם בברזל, מגנזיום, אבץ סלניום, מנגן וויטמינים נוספים מקבוצת B. תהליך ההנבטה מעשיר את הלחם בטעם וויטמינים הנוצרים תוך-כדי תהליך ההנבטה, כמו כן הסיבים בלחם שמקורם בגרעין החיטה השלם משפיעים על מניעת עצירות, על נפח קיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:לחם "כבד", טעמו עשיר, משביע ומרגישים שאוכלים לחם בריא.
סיכום:לחם מזין, בריא, טעים ומומלץ לתוכנית שלנו – שימו לב כי אינו לחם קל אך עדיין זול קלורית.
לחם עינן קל/ אנג'ל
מנת לחם= 2 פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה טרום נבוטה.
משמעות:  חיטה מלאה טרום נבוטה מעשירה את הלחם בברזל, מגנזיום, אבץ סלניום, מנגן וויטמינים נוספים מקבוצת B. תהליך ההנבטה מעשיר את הלחם בטעם וויטמינים הנוצרים תוך-כדי תהליך ההנבטה, כמו כן הסיבים בלחם שמקורם בגרעין החיטה השלם משפיעים על מניעת עצירות, על נפח קיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:לחם "כבד", טעמו עשיר, משביע ומרגישים שאוכלים לחם בריא.
סיכום:לחם מזין, בריא, טעים ומומלץ מאוד לתוכנית שלנו .
לחם אחיד פרוס/ אנג'ל
מנת לחם= 1 פרוסה מלחם זה.
סיבים לפרוסה:1.3 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה כהה.
משמעות:  קמח חיטה כהה אינו מופק מכל גרעין החיטה השלם אלא מן העמילן (קמח לבן) והקליפה (סיבים) וחסר את הנבט (אנדוספרם) המכיל את הויטמינים, מינרלים וחומצות שומן.הסיבים משפיעים על מניעת עצירות,  על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:הטעם המוכר וה"דל" של הלחם האחיד. יחסית משביע אך רק אחרי 2 פרוסות לפחות.
סיכום:הסיבים משפרים את ערכו התזונתי של הלחם והוא עדיף על לחם לבן ועדיין הוא חסר את הויטמינים, המינרלים וחמרים נוספים חיוניים הנמצאים בגרעין השלם.
לחם אחיד קל/ אנג'ל
מנת לחם= 2 פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.3 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה כהה עם סיבי שיבולת שועל.
משמעות:  קמח חיטה כהה אינו מופק מכל גרעין החיטה השלם אלא מן העמילן (קמח לבן) והקליפה (סיבים) וחסר את הנבט (אנדוספרם) המכיל את הויטמינים, מינרלים וחומצות שומן. כמות הסיבים במיוחד סיבי שיבולת שועל משפיעים על מניעת עצירות, איזון סוכר וכולסטרול בדם כמו כן הסיבים משפיעים על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:הטעם המוכר וה"דל" של הלחם האחיד. יחסית משביע אך רק אחרי 2 פרוסות לפחות.
סיכום:הסיבים משפרים את ערכו התזונתי של הלחם והוא עדיף על לחם לבן ועדיין הוא חסר את הויטמינים, המינרלים וחמרים נוספים חיוניים הנמצאים בגרעין השלם. לחם קל ועדיין עשיר בקלוריות באופן יחסי.
לחם אנג'ל קל/ אנג'ל
מנת לחם= 2 פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:1.9 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלא עם סיבי שיבולת שועל
משמעות:  הקמח המלא עשיר בויטמינים, מינרלים וסיבים יחד עם סיבי שיבולת שועל משפיעים על מניעת עצירות, איזון סוכר וכולסטרול בדם כמו כן הסיבים משפיעים על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי: נחמד.
סיכום:לחם בריא מומלץ מאוד לתוכנית.
לחם באלנס/ אנג'ל
מנת לחם= 2 פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.1 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלא, קמח שיפון מלא, גרעיני דלעת וקמח כוסמין.
משמעות:  שילוב של שלושה קמחים בריאים, גרעיני חמנייה שמעשירים את הלחם מבחינת המרקם ומראה הלחם. כל אלא הופכים את הלחם למומלץ ובריא.
טעמי האישי:הלחם טעים בעיקר ביום האפייה. יום מאוחר יותר יש לו טעם של עיתון.
סיכום:לחם בריא ומומלץ למי שאוהב את טעמו הלא כל כך טרי.
 
לחם וינגייט קל/ אנג'ל
מנת לחם= 2 פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.4 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה טרום נבוטה, קמח חיטה מלא, ויטמינים, מינרלים דגש על סידן.
משמעות:  חיטה מלאה טרום נבוטה מעשירה את הלחם בברזל, מגנזיום, אבץ סלניום, מנגן וויטמינים נוספים מקבוצת B. תהליך ההנבטה מעשיר את הלחם בטעם וויטמינים הנוצאים תוך-כדי תהליך ההנבטה, כמו העשרה של ויטמינים נוספים ומינרלים כגון סידן וברזל שקשה להשיגם בתפריט היומי.
טעמי האישי:לחם טעים, קל, משביע ומרגישים שאוכלים לחם בריא.
סיכום:לחם מזין, משביע, בריא, טעים ומומלץ לתוכנית שלנו .
 
לחם חי פרוס/ מאפיית לחם חי
מנת לחם= 1 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:1.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה טרום נבוטה.
משמעות:  חיטה מלאה טרום נבוטה מעשירה את הלחם בברזל, מגנזיום, אבץ סלניום, מנגן וויטמינים נוספים מקבוצת B. תהליך ההנבטה מעשיר את הלחם בטעם וויטמינים הנוצאים תוך-כדי תהליך ההנבטה, כמו כן הסיבים בלחם שמקורם בגרעין החיטה השלם משפיעים על מניעת עצירות, על נפח קיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:לחם טעים, קל, משביע ומרגישים שאוכלים לחם בריא.
סיכום:לחם מזין, בריא, טעים ומומלץ לתוכנית שלנו – שימו לב כי אינו לחם קל אך עדיין זול קלורית.
 
לחם חי קל/ מאפיית לחם חי
מנת לחם= 2 פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה טרום נבוטה.
משמעות:  חיטה מלאה טרום נבוטה מעשירה את הלחם בברזל, מגנזיום, אבץ סלניום, מנגן וויטמינים נוספים מקבוצת B. תהליך ההנבטה מעשיר את הלחם בטעם וויטמינים הנוצאים תוך-כדי תהליך ההנבטה, כמו כן הסיבים בלחם שמקורם בגרעין החיטה השלם משפיעים על מניעת עצירות, על נפח קיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:הלחם הכי טעים, קל, משביע ומרגישים שאוכלים לחם בריא, נשאר עם אופי "טרי" גם אחרי שבוע.
סיכום:לחם מזין, בריא, טעים ומומלץ לתוכנית שלנו – בעיני הוא בין המומלצים ביותר.
 
לחמניות רגילות (6 בשקית)/ אנג'ל
1 לחמניה= 3 מנות פחמימה.
סיבים ללחמניה:1.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, סוכר.
משמעות:  כמות קלוריות גבוהה עם מינימום בריאות .
טעמי האישי:לחמניה עשירה בזיכרונות ילדות מתקתקים וטעם מתקתק אך מאוד ענייה בכל השאר.
סיכום:לא מומלץ!
 
לחמניות קלות מקמח מלא (6 בשקית)/ אנג'ל
1 לחמניה= 3 מנות פחמימה.
סיבים ללחמניה:7.3 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה, מחמצת שאור.
משמעות:  בריאה, טובה אך כמות קלוריות גבוהה למרות הכותרת של לחמניות קלות .
טעמי האישי:טובה במיוחד שהיא טרייה, קשה לעבוד איתה אחרי הפשרה מהמקפיא אבל בסה"כ טעימה.
סיכום:לא כל כך משביעה לחת ששווה 3 מנות לחם.
 
לחם שיפון קל/ ודש
מנת לחם= 2 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:3.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, קמח שיפון מלא, סיבים תזונתיים וסובין חיטה.
משמעות:  למרות שהכי הרבה יש קמח הלבן הלחם עדיין בריא. כמות הסיבים משפיעה על מניעת עצירות, הסיבים משפיעים על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:פרוסה דקיקה, לא ממש חגיגה לחיך.
סיכום:טעים, קליל, תחושת שובע בינונית.
 
לחם שחור קל פרוס/ ודש
מנת לחם= 2 פרוסה מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.6 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה כהה עם סיבים תזונתיים.
משמעות:  קמח חיטה כהה אינו מופק מכל גרעין החיטה השלם אלא מן העמילן (קמח לבן) והקליפה (סיבים) וחסר את הנבט (אנדוספרם) המכיל את הויטמינים, מינרלים וחומצות שומן. כמות הסיבים משפיעים על מניעת עצירות, על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:הטעם המוכר וה"דל" של הלחם האחיד. לא כל כך משביע .
סיכום:הסיבים משפרים את ערכו התזונתי של הלחם והוא עדיף על לחם לבן ועדיין הוא חסר את הויטמינים, המינרלים וחמרים נוספים חיוניים הנמצאים בגרעין השלם.
 
דגני קלות/ ודש
מנת לחם= 2 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלא, סיבים תזונתיים שיבולת שועל, גרעני שיפון, גרעיני שעורה, פרג, זרעי פשתן וחמניות.
משמעות:  תערובת הדגנים והזרעים עשירה בויטמינים ומינרלים. כמות הסיבים משפיעה על מניעת עצירות, איזון סוכר וכולסטרול בדם כמו כן הסיבים משפיעים על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:לחם עשיר, אורירי, תחושת שובע בינונית.
סיכום:מי שאוהב את הלחם יכול ליהנות מלחם בריא – מומלץ לתוכנית.
 
חלה קלה/ ברמן
מנת לחם= 2 פרוסות חלה קלה.
סיבים לפרוסה:2.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, סיבי שיבולת שועל.
משמעות:  תוספת הסיבים משפרת את הערך התזונתי של החלה אך עדיין לא מומלץ מבחינה בריאותית .
טעמי האישי:טעם מתקתק של חלה, טעם של עוד, לא משביע.
סיכום:כמובן שיותר טוב מחלה רגילה אך הרבה פחות טוב מלחם מלא. רק לשָבּת ורק למברכים על חלה.
 
לחם קל/ לחם הארץ
מנת לחם= 1 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:1.8 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, סיבי שיבולת שועל וסובין חיטה.
משמעות:  למרות שהכי הרבה יש קמח הלבן הלחם עדיין יכול להיחשב כבריא אך פחות מלחם מלא קל. כמות הסיבים משפיעה על מניעת עצירות, הסיבים משפיעים על נפח הקיבה וזמן העיכול ואלה גורמים לתחושת שובע ממושכת.
טעמי האישי:טעם עשיר, משביע.
סיכום:טעים, לחם קל אך לא קל קלורית ופחות מומלץ מלחמים מלאים מבחינה בריאותית.
 
לחם חמישה דגנים/ לחם הארץ
מנת לחם= 1 פרוסה מלחם זה.
סיבים לפרוסה:0.3 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, קמח שיפון, קמח חיטה מלא, הרבה זרעונים וסובין חיטה.
הלחם דל (מאוד) בסיבים תזונתיים. לחם עם שם כזה צריך לתת לצרכן יותר מאשר שם של "5 דגנים"
טעמי האישי:קליל.
סיכום:לא מומלץ ויקר.
 
אריאל מלא-מלא/ מאפיית אריאל
מנת לחם= 1 פרוסה מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.2 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלאה.
משמעות:  לחם פשוט עם מרכיבים בסיסים שהראשי הוא קמח חיטה מלא ללא תוספות של סיבים או זרעונים ועדיין חיטה מלאה מכילה את הויטמינים והמינרלים הנחוצים לגופינו.
טעמי האישי:.לחם טעים, חדש בשוק והיתרון הגדול שלו הוא המחיר – 7.5 ₪ ללחם מלא באריזה של 750 גר'.
סיכום:טעים,בריא ומומלץ לתוכנית שלנו – אינו לחם קל ולכן אינו זול קלורית אולם זול לכיס.
 
פיתות רגילות (5 בשקית, גדולות)/ תנעמי
1 פיתה= 3 וחצי מנות פחמימה.
סיבים בפיתה:0 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, סוכר.
משמעות:  כמות קלוריות גבוהה עם מינימום בריאות .
טעמי האישי:טעם מצויין, משביע. איך לא אם אוכלים 3.5 מנות פחמימה ולא לבד?
סיכום:לא מומלץ!
 
פיתה קלה/ תנעמי
1 פיתה= 2.75 מנות פחמימה.
סיבים בפיתה:12 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, קמח חיטה מלא, סוכר, סיבים.
משמעות:  בהחלט עדיפות על פיתה רגילה. המון סיבים בפיתה אך זה לא "מציל" את הפיתה מבחינה בריאותית.
טעמי האישי:טעים, משביע. איך לא אם אוכלים כמעט 3 מנות פחמימה ולא לבד?
סיכום:עשיר בסיבים, קלוריות, יותר טוב מפיתה רגילה אך בעיקרון לא מומלץ!
 
פיתות נינה לייט/ מאפיית נינה
1 פיתה= 3 מנות פחמימה.
סיבים בפיתה:7 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה לבן, קמח חיטה מלא..
משמעות:  בהחלט עדיפות על פיתה רגילה. המון סיבים בפיתה אך זה לא "מציל" את הפיתה מבחינה בריאותית.
טעמי האישי:לא ניסיתי.
סיכום:עשיר בסיבים, קלוריות, יותר טוב מפיתה רגילה אך בעיקרון לא מומלץ!
 
לחם דגנים קל/ עינת
מנת לחם= 1 וחצי פרוסות מלחם זה.
סיבים לפרוסה:2.5 גר'
מרכיבים עיקריים:קמח חיטה מלא עם סיבים תזונתיים, זרעי פשתן, שיבולת שועל וזרעי וחמניות.
משמעות:  לחם עשיר ובריא אך עשיר בזרעים עם תכולת שומן גבוהה המעשירים את הלחם גם מבחינה קלורית, לכן לחם קל זה אינו כל כך קל.
טעמי האישי:בעל מרקם עשיר וטעם טוב בזכות הזרעונים, עדיין לא הכי משביע לפרוסה וחצי.
סיכום:לחם קל אך כבד יחסית מבחינה קלורית.
 
לסיכום:
לחמים קלים זולים קלורית אך במקרים רבים ערכם הקלורי של הלחמים דומה מאוד ללחם מקביל שאינו קל ולכן יש לשקול האם רצוי לשלם (כספית) את המחיר של לחם קל. לחם קל מועשר בסיבים ואויר כחלק מטריק טכנולוגי והסיבים מוסיפים לו ערך תזונתי על פני לחם לבן/אחיד.
ההכללה ש-2 פרוסות לחם קל = למנת לחם בעייתית. בדיקה זאת מוכיחה ששווה לבדוק כל לחם ולחם, אם צורכים לחם קל שמנת לחם שלו = לפרוסה וחצי, אם אוכלים לדוגמא תפריט סנדוויצ’ים, ההפרש שלא נלקח בחשבון עשוי להצטבר למנות פחמימה נוספות שלא נלקחו בחשבון ובכך להשפיע על הירידה המשקל.
כדאי לא להתעלם ממראה עיניים! לחם שהפרוסות שלו כבדות יותר ו/או גדולות יותר, קרוב לוודאי מכיל יותר קלוריות לפרוסה.
כשאנו בוחרים לחם רצוי לבחור לחם העשוי מקמח מלא לעומת לחם מקמח לבן/כהה שהוסיפו לו סיבים תזונתיים. נבט החיטה (אנדוספרם) המצוי בגרעין החיטה השלם וחסר בקמח הלבן/הכהה מכיל וויטמינים מקבוצה B, חומצה פולית, אבץ, סלניום, ברזל ועוד.
חיטה מונבטת מעשירה את הלחם בויטמינים הנוצרים תוך כדי תהליך  ההנבטה.
במידה וקיים לחם שאתם אוהבים ולא נמצא ברשימה, כתבו עליו בפורום דיאטנית משיבה ואתן לכם את התשובה המלאה. ציינו את כמות הקלוריות ל100 גר, כמות הסיבים ואת 3 המרכיבים הראשונים ברשימת המרכיבים.




 

שלכם תמיד
טל חייקין

דיאטנית קלינית

 
 

שלח
  • שלח